Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklerki z bitą śmietaną

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

eklerki

jajko 5 sztuk
margaryna 125 gram
woda 1 szklanka
mąka 1 szklanka

Bita śmietana

śmietana kremówka 200 gram
cukier puder 1,5 łyżki
cukier waniliowy 1/2 opakowania
polewa czekoladowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Eklerki z bitą śmietaną

Kroki postępowania

1
Margarynę zagotowujemy z wodą.
Krok 1 - Eklerki z bitą śmietaną foto
2
Do wrzątku wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż masa będzie jednolita i będzie odchodzić od garnka. Masę studzimy
Krok 2 - Eklerki z bitą śmietaną foto
3
Miksując zimną masę wbijamy po jednym jajku.
Krok 3 - Eklerki z bitą śmietaną foto
4
Gdy masa będzie jednolita to przekładamy ją do szprycy lub rękawa cukierniczego z szeroką końcówką i wyciskamy ciasto (formując klery) na natłuszczoną i posypaną mąką blachę.

Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Studzimy.
Krok 4 - Eklerki z bitą śmietaną foto
5
Zimne eklery przekrawamy wzdłuż.
Krok 5 - Eklerki z bitą śmietaną foto
6
Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Krok 6 - Eklerki z bitą śmietaną foto
7
Ubita śmietaną przekładamy klery i składamy je. Klery na koniec polewamy rozpuszczoną polewą czekoladową.
Krok 7 - Eklerki z bitą śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.09.2016 00:03
Dobra słodkość.
dodi 01.09.2016 21:42
uwielbiam, mniam
halina17 01.09.2016 21:08
smaczne :)
Janina 01.09.2016 20:04
Fajne ciasteczka;))
Mysiunia 01.09.2016 16:55
pychotki, też czasem robię :)
mirosława4 01.09.2016 13:31
moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak