Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklerki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szkl
woda 1 szkl
margaryna 1/2 kostki
jajko 4 szkl
masło lub margaryna 1/2 kostki
budyń śmietankowy 1 opak.
mleko 500 ml
czekolada gorzka 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Eklerki

Ciasto:

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy margarynę, gotujemy. Następnie wsypujemy szklankę mąki i mieszamy (żeby ciasto się nam nie przypaliło) ciasto jest gotowe kiedy odchodzi od garnka. Pozostawić do wystudzenia ( ciasto musi być zimne). Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy. Na papier do pieczenia wyciskamy prostokąty z zaokrąglonymi końcami. Wkładamy do piekarnika 200 stopni ok 25 minut. Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

Masa:

Budyń gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Miękkie masło lub margarynę ucieramy na puch. Do utartego masła dodajemy stopniowo po 1 łyżce budyniu, ucieramy na gładką, jednolitą masę.

Eklerki przekrawamy na pół. Gotową masę nakładamy na eklerki.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią eklerki.

Wkładamy do lodówki na ok 2 godz.

SMACZNEGO!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 03.02.2014 16:25
same pyszne słodkości
Krzysztof15 03.02.2014 15:47
palce lizac
Monia 03.02.2014 14:38
Baaaardzo lubię eklery :D
Barbara777 03.02.2014 14:28
fajne i smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak