Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dzięgielówka

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

korzenie i łodygi arcydzięgla 8 szt
wódka 1 l
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
kardamon 6 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Dzięgielówka

Korzenie na nalewką oskrobać, opłukać i osuszyć na ściereczce. Pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do słoja, dodać łyżeczkę startej skórki pomarańczowej i kilka zierenek kardamonu. Zalać wódką, szczelnie zamknąć i zostawić w cieple na 10 dni. Następnie zlać, przefiltrować i wlać do butelek. W szczelnie zamkniętych butelkach nalewka powinna stać przynajmniej 2 miesiące, ale im dłużej tym lepsza.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 16.10.2013 08:26
nigdy nie piłam ale z chęcią spróbuję
lee-aa 21.06.2013 11:10
Od jakiegoś czasu przymierzam się do domowych nalewek, widzę, że mam od kogo przepisy zbierać ;)
alaaa 03.03.2013 21:34
nie miałam okazji wypróbować,ciekawe
matesko 25.01.2013 11:59
smaczna
paula99926 13.12.2012 22:18
A ja jestem ciekawa jak smakuje,
rjustysia 20.08.2012 11:50
nigdy nie piłam, a chętnie bym spróbowała :)
okrysia 17.08.2012 10:33
smaczne
Katarzyna47 16.08.2012 15:08
Dobra nalewka nie jest zła. Szkoda, że trzeba czekać.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak