Dzięgielówka

Dzięgielówka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • korzenie i łodygi arcydzięgla

    8 szt
  • wódka

    1 l
  • skórka pomarańczowa

    1 łyżeczka
  • kardamon

    6 ziaren
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Dzięgielówka

Korzenie na nalewką oskrobać, opłukać i osuszyć na ściereczce. Pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do słoja, dodać łyżeczkę startej skórki pomarańczowej i kilka zierenek kardamonu. Zalać wódką, szczelnie zamknąć i zostawić w cieple na 10 dni. Następnie zlać, przefiltrować i wlać do butelek. W szczelnie zamkniętych butelkach nalewka powinna stać przynajmniej 2 miesiące, ale im dłużej tym lepsza.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

adelajda 16.10.2013 08:26
nigdy nie piłam ale z chęcią spróbuję
lee-aa 21.06.2013 11:10
Od jakiegoś czasu przymierzam się do domowych nalewek, widzę, że mam od kogo przepisy zbierać ;)
alaaa 03.03.2013 21:34
nie miałam okazji wypróbować,ciekawe
matesko 25.01.2013 11:59
smaczna
paula99926 13.12.2012 22:18
A ja jestem ciekawa jak smakuje,
rjustysia 20.08.2012 11:50
nigdy nie piłam, a chętnie bym spróbowała :)
okrysia 17.08.2012 10:33
smaczne
Katarzyna47 16.08.2012 15:08
Dobra nalewka nie jest zła. Szkoda, że trzeba czekać.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat