Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
korzenie i łodygi arcydzięgla
8 szt -
wódka
1 l -
skórka pomarańczowa
1 łyżeczka -
kardamon
6 ziaren
Przepis i sposób przygotowania Dzięgielówka
Korzenie na nalewką oskrobać, opłukać i osuszyć na ściereczce. Pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do słoja, dodać łyżeczkę startej skórki pomarańczowej i kilka zierenek kardamonu. Zalać wódką, szczelnie zamknąć i zostawić w cieple na 10 dni. Następnie zlać, przefiltrować i wlać do butelek. W szczelnie zamkniętych butelkach nalewka powinna stać przynajmniej 2 miesiące, ale im dłużej tym lepsza.
Komentarze (8)