Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem-mus z czerwonej porzeczki z likierem cytrynowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porzeczki 1 kg czerwone
cukier 1,5 szkl.
likier cytrynowy 50-80 ml
żel-fix 2:1 1 op.
skórka cytrynowa

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem-mus z czerwonej porzeczki z likierem cytrynowym

Porzeczki umyć, dokładnie osączyć, obrać z szypułek, zmiksować na mus, przetrzeć przez gęste sitko w celu usunięcia pestek i skórek.
Gotowy mus zmiksować z cukrem, otartą skórką cytrynową i żel-fixem na gładką masę - przelać do rondelka i ogrzewać do zawrzenia, po czym gotować jeszcze 3-5 minut.
Pod koniec gotowania wlać likier cytrynowy i dokładnie wymieszać.
Gotowym dżemem napełnić wyparzone słoiczki aż po brzeg, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i odstawić dnem do góry.
Pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Nie trzeba pasteryzować!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 03.08.2013 14:34
Ale pyszności.
Habibi 03.08.2013 11:43
I smaczny :) Dzisiaj na śniadanko już mała miseczka została zjedzona :)
Konczi 03.08.2013 11:39
bardzo fajny dżem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak