Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem ze śliwek

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 3 kg
cukier 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem ze śliwek

Śliwki umyć, oberwać ogonki i usunąć pestki.
Wrzucić do rondla, włączyć gaz i zagotować.
Zmniejszyć ogień i smażyć około 20 minut mieszając.
Dodać cukier i dalej smażyć do całkowitego rozpuszczenia się cukru i odparowania większej ilości soku.
Wyłączyć gaz i pozostawić śliwki do następnego dnia.
Nazajutrz garnek ze śliwkami ponownie nastawić na gaz i na małym ogniu smażyć jeszcze około 40 - 50 minut.
Gotowym, gorącym dżemem napełnić wcześniej umyte i wyparzone słoiki.
Szczelnie zakręcić słoiki.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 02.05.2012 07:57
lubię domowe przetwory

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak