Dżem z żółtych śliwek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółte śliwki

    3 kg
  • woda

    1oo ml
  • cukier

    60 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki dokładnie myjemy, następnie przekrawamy ja na pół i pozbawiamy pestek. Przekładamy je do garnka i wlewamy wodę, kiedy lekko się rozgotują dosypujemy cukier i często mieszając prażymy jeszcze 45 minut, Gorący dżem przekładamy do słoików, które po zakr ęceniu pozostawiamy odwrócone do góry dnem aż do czasu całkowitego wystygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasiax18 08.10.2011 14:54
pycha:)
Iwusia 07.10.2011 22:41
na zimę wspaniałe
Mysiunia 06.10.2011 18:11
to nie są ani renklody ani mirabelki, zwyczajne bardzo duże i okrągłe śliwki, smakują jak te fioletowe, ale są w kolorze żółtym
misia53 06.10.2011 18:06
no właśnie ...jakie to śliwki ? a może mirabelki?
rjustysia 06.10.2011 11:59
Czy te śliwki to renklody?
Mati13 06.10.2011 11:41
na pewno smaczny, takie jasne powidła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat