Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z malin
Dżem z malin to przysmak, który doceni każdy wielbiciel domowych przetworów. Malinowy dżem jest niezastąpiony jeśli lubimy ciasto malinowa chmurka lub rogaliki z kruchego ciasta. Dżem z malin pasuje do gofrów, bułeczek i naleśników.
Jak zrobić pyszny dżem malinowy?
1. Przygotowujemy słoiki, dokładnie myjemy i osuszamy.
Na podaną ilość, jest potrzebnych ok 7-8 słoików wielkości szklanki.
2. Owoce myjemy i wrzucamy do dużego garnka.
Wysypujemy torebki z żelfixem* na owoce i dokładnie mieszamy.
Zaczynamy gotować. Mieszamy od czasu do czasu.
3. Gdy maliny się zagotują, należy wsypać cukier i wymieszać.
Czekamy aż się zagotują, co jakiś czas mieszając.
Gotować nie dłużej niż minutę i odstawić.
4. Mieszać do czasu aż piana się wchłonie. Nalewać do słoiczków. Zakręcić i postawić na zakrętkach. Trzymać przez 5 min, odwrócić i poczekać aż ostygną.
*Dwa opakowanie żelfiksu, każde po 20 gramów.