Przepis i sposób przygotowania na: Naturalny sok malinowy
Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić sok malinowy, gęsty i słodki napój, bogaty w witaminy i składniki odżywcze.
Zobacz krok po kroku:
- jak przygotować maliny na sok?
- co zrobić by w domowym soku malinowym nie znalazły się ziarenka owoców?
- jak gotować domowy sok malinowy?
- jak przechowywać sok malinowy?
Kroki postępowania
Malin nie myjemy, bo szkoda ich soku, w razie potrzeby przebieramy i przekładamy do dużego garnka. Lekko rozgniatamy je łyżką i nastawiamy na gaz, gotujemy kilka minut.
Maliny dokładnie przecieramy na drobnym sicie, tak aby ziarenka z malin się nie przecisnęły.
Do zebranego soku z malin wsypujemy cukier i mieszając gotujemy go na wolnym ogniu jeszcze 8-10 minut.
Gorący sok rozlewamy do słoików lub szklanych butelek. Pasteryzujemy przez 10 minut