Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z jabłek i brzoskwiń.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brzoskwinie 1 kg
cukier 75 dag
żel-fix 1 szt
jabłka 2 papierówki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z jabłek i brzoskwiń.

Jabłka umyłam,obrałam i pokroiłam na grubsze plasterki.Brzoskwinie przelałam wrzątkiem a następnie polałam zimną wodą.Zdjęłam z nich skórkę i pokroiłam w kostkę. Do garnka z grubym dnem wsypałam owoce i żel-fix i na małym gazie powoli podgrzewałam mieszając. Nie dodawałam wody,owoce same puściły sok i było to zbędne.Gdy już zaczęły się rozgotowywać wsypałam cukier, dość często delikatnie mieszałam.Po trzech minutach od zagotowania owoców z cukrem wyłączyłam gaz i mieszałam jeszcze przez chwilę,aż piana na wierzchu zniknęła. Gorącym dżemem napełniałam słoiki i od razu zakręcałam.Ustawiałam je do góry dnem na ściereczce na ok.20 minut. Po wystygnięciu wyniosłam w chłodne miejsce-do piwniczki. Część na bieżąco zjedliśmy np. z rogalem i masłem.Pychota! Zimą mogę je wykorzystać do kanapek,naleśników,ciast lub deserów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 27.07.2013 07:44
Z pewnością pyszny!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak