Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z fig

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

figi 1 kg
cytryny 2 szt.
cukier 1 szklanka
cukier żelujący 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z fig

Figi kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka (nie trzeba ich obierać ze skórki). Dolewamy odrobinę wody i rozgotowujemy je na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę cytryny, cukier, cukier żelujący. Jeśli mamy cytryny „ekologiczne” to można je wkroić razem ze skórką, jeśli są pryskane to lepiej skórkę obrać (jest bardzo gorzka). Gotujemy jeszcze kilka minut. Gorący „dżemsfig” wkładamy do słoików i mocno zakręcamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 23.11.2012 09:47
Pychota, mam słoik tego "dżemsfigu", a raczej miałam, bo wziął i się skończył...
Habibi 23.11.2012 08:36
Uwielbiam figi - w sezonie zajadam się ma maksa ;) Również robiłam dżemy z fig :)
Sylwia56
Sylwia56 22.11.2012 22:52
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak