Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z czarnej porzeczki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czarna porzeczka 2 kg
cukier 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z czarnej porzeczki

Czarną porzeczkę dokładnie umyć. Usunąć wszelkie gałązki, listki i łodyżki. Osączyć na durszlaku.

Porzeczki wsypać do rondla i zasypać cukrem. Lekko przygnieść dłonią lub tłuczkiem. Odstawić na 2-3 godziny.

Postawić na ogniu i smażyć do uzyskania pożądanej gęstości. Ja smażyłam około 2 godzin. Po tym czasie dżem był idealny jak dla mnie.

Słoiki umyć dokładnie, wyparzyć. Przekładać do nich gorący dżem, szybko zakręcać i stawiać do góry nogami. Zostawić do ostudzenia. Po tym czasie wynieść do piwnicy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 08.02.2014 16:31
pyszne zapasy domowe
Klausia 21.11.2013 13:28
nabrałam ochoty na naleśniki z takim dżemem :D
Malinka 25.09.2013 18:18
Musi być pyszny!
Katarzyna59 02.08.2013 09:32
fajny dżemik
Mniam 20.07.2013 17:34
Pyszny dżemik.
mysza75 20.07.2013 15:22
Jakie pyszności na zime idelany
fotoviderek 20.07.2013 13:28
Dobrze mieć taki w zapasie :)
adelajda 20.07.2013 12:50
domowy jest najlepszy
gosia1988 20.07.2013 12:48
super dżem na zimę
patryska76 20.07.2013 10:56
Idealny na zimę :)
IwonaDD 20.07.2013 10:31
wspaniały , uwielbiam go!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak