Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z płatków róży
Konfitura z płatków róży to prawdziwe odkrycie dla miłośników wykwintnych smaków. Starannie zebrane płatki róży z odrobiną cukru, tworzą subtelną, kwiatową słodycz. Wynikiem tego połączenia jest piękna, konfitura różana o wyjątkowym smaku i delikatnej, aksamitnej konsystencji.
Odrywamy płatki z rozwiniętej dzikiej róży oczyszczamy każdy listek z białych końców a czerwone sparzamy wrzątkiem i odcedzamy na sicie, skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy do gorącego syropu przygotowanego ze szklanki cukru i szklanki wody. Odstawiamy na dobę co jakiś czas poruszamy naczyniem by listki ułożyły się pojedynczo, następnie smażymy na małym ogniu aż płatki staną się przezroczyste. Rozkładamy do słoików, zalewamy syropem i szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Fajne nadzienie do pączków.