Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z aronii i jabłek
2. Jabłka obieramy i ścieramy (startych jabłek powinno wyjść ok 3-3,5kg dobrze gdy będą to jabłka różnej odmiany, wtedy smak dżemu będzie jeszcze lepszy). Jabłka dodajemy po 30minutach do aronii i gotujemy razem kolejne 30 minut. Całość pozostawiamy w garnku na 1 dzień.
3. Kolejnego dnia dżem gotujemy tak długo aż będzie szklisty i nadmiar wody z niego wyparuje. Podczas gotowania zdejmujemy z wierzchu powstałą pianę.
4. Gorący dżem nakładamy do słoiczków (pamiętajmy aby nie były zimne bo mogą popękać), zakręcamy i pasteryzujemy ok 15-20minut. Słoiczki stawiamy do góry dnem aby zassały i tak pozostawiamy do ostygnięcia.
Można dodać cukier żelujący lub żelfix, jednak ja wolę wersję bardziej naturalną.
Pozdrawiam i życzę SMACZNEGO :)