Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z aronii i jabłek

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

aronia 4 kg
cukier 1,5 kg
jabłko kwaśne 2 kilka szt.
jabłko winne 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z aronii i jabłek

1. Aronię myjemy, wrzucamy do dużego garnka, przesypujemy cukrem i gotujemy ok 30minut.

2. Jabłka obieramy i ścieramy (startych jabłek powinno wyjść ok 3-3,5kg dobrze gdy będą to jabłka różnej odmiany, wtedy smak dżemu będzie jeszcze lepszy). Jabłka dodajemy po 30minutach do aronii i gotujemy razem kolejne 30 minut. Całość pozostawiamy w garnku na 1 dzień.

3. Kolejnego dnia dżem gotujemy tak długo aż będzie szklisty i nadmiar wody z niego wyparuje. Podczas gotowania zdejmujemy z wierzchu powstałą pianę.

4. Gorący dżem nakładamy do słoiczków (pamiętajmy aby nie były zimne bo mogą popękać), zakręcamy i pasteryzujemy ok 15-20minut. Słoiczki stawiamy do góry dnem aby zassały i tak pozostawiamy do ostygnięcia.

Można dodać cukier żelujący lub żelfix, jednak ja wolę wersję bardziej naturalną.

Pozdrawiam i życzę SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 27.11.2014 14:17
smaczne połączenia smaków
Izabela/bella81 05.02.2013 10:53
lubię takie dżemiki
Ewelina47 18.01.2013 21:32
super
Elżbieta17 12.10.2012 08:52
pycha:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak