Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kanapka paryska

5.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Wysublimowane smaki prosto z francuskiej kuchni. Przykładem jest ta kanapka, w której znajdziemy bardzo dużo ciekawych połączeń smakowych. Kremowy ser brie w połączeniu ze słodką figa, chrupiącymi pistacjami i pikantną rukolą obtoczona w klasycznym sosie winegret z dodatkiem musztardy francuskiej, która niczym kawior strzela pomiędzy zębami.

 

Składniki:

Musztarda francuska Prymat 1 łyżeczka
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżeczka
oliwa 4 łyżki
cukier 1 szczypta
ocet jabłkowy 1 łyżeczka
bagietka 1/2 sztuki
ser brie 1/4 sztuki
rukola 1 garść
pistacje 10 gramów
figi 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kanapka paryska

Do miseczki przełóż musztardę, dodaj ocet, sól oraz cukier, wszystko dokładne wymieszaj po czym energiczne mieszając trzepaczką rózgową dodawaj stopniowo oliwę z oliwek.

Wymieszaj rukolę z winegretem, a bagietkę przetnij na pół i delikatnie podpiecz. Na spodzie bagietki ułóż rukolę, następnie kawałki sera brie, cienko pokrojoną figę a całość posyp pistacjami i przykryj druga częścią bagietki.

Chcesz więcej pysznych przepisów na kanapki? 

POBIERZ EBOOKA

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak