Dżem truskawkowy z kawałkami owoców

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki świeże

    2 kg
  • cukier kryształ

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dżem truskawkowy z kawałkami owoców foto
Truskawki szypułkujemy i dokładnie myjemy, większe sztuki można przekroić.
1,5 kg truskawek rozgotowujemy w rondlu, wsypujemy cały cukier i gotujemy na minimalnym ogniu aż cukier się rozpuści a masa będzie gęstnieć.
Krok 2 - Dżem truskawkowy z kawałkami owoców foto
Następnie należy dosypać pozostałe truskawki i gotować aż masa będzie miała konsystencję/gęstość dżemu.
Krok 3 - Dżem truskawkowy z kawałkami owoców foto
Gorący dżem przełożyć do czystych i suchych słoików i szczelnie zakręcić. Odłożyć w chłodne miejsce.
Dżem jest pyszny zarówno do kanapek jak i jako dodatek do dań (np. Naleśników) lub herbatki.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 14.06.2015 12:07
Ja też robię dżemy na cukrze zamiast z żelfixem
w mojej kuchni 19.07.2013 00:25
znakomity dżem na zimę
gusia1000 19.07.2013 00:21
pyszny dżem.
Sroczka 18.07.2013 23:27
Pyszny taki domowy dżemik.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat