Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem porzeczkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1,5 kg
porzeczki czarne 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem porzeczkowy

Czarną porzeczkę opłukujemy, oczyszczamy z szypułek, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2-3 godz, by owoce puściły sok. Następnie garnek stawiamy na ogniu i często mieszając gotujemy ok. 20-30 min. Następnie możemy owoce zmiksować blenderem i gotować nadal - dżem będzie miał bardziej jednolitą konsystencję . Gdy dżem zacznie gęstnieć przekładamy go do słoików, zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i przykrywamy kocem do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 20.01.2013 19:36
mniam!
Justyna87 02.12.2012 20:57
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak