Dżem malinowy

Dżem malinowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maliny świeże

    3 kg
  • cukier

    2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Maliny oczyścić i przebrać. Sprawdzić czy nie mają robaków. Maliny zasypać cukrem i zagotować. Sok, który wytworzy się podczas gotowania zlać (wykorzystać go inaczej lub przelać do słoików i zapasteryzować). Dżem gotować jeszcze tak długo, aż maliny się prawie całkowicie rozpadną. Gotowy dżem przełożyć do słoiczków, wytrzeć brzegi do sucha i zakręcić. Słoiki z dżemem pasteryzować w garnku z wodą około 20 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gibli 14.08.2014 19:15
musi byc smaczny
Grażyna13 11.06.2014 22:22
Co za pyszności :)
Grazyna0211 19.10.2013 11:32
bardzo lubię dżem malinowy
Motorek 21.09.2013 09:10
smaczny dżemik
pacpaw 05.09.2013 21:47
szkoda, że nie mam tyle malin na dżem. zawsze zużywam na bieżąco
Kasia36 04.08.2013 22:05
Pyszny dżem !
olkaaa 04.07.2013 07:52
chyba się skuszę
czekoladka_m 18.06.2013 17:39
tez robię domowy dżem z malin, pycha!
mirosława4 25.05.2013 23:36
smaczny na zimę jak znalazł robię podobnie ale nie oddzielam soku
Alex_M 23.04.2013 08:40
bardzo lubie taki dzemik!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat