Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jagodowy z wanilią, kardamonem i anyżem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jagody 1/2 kg
wanilia 1 laska
anyż 1 gwiazdka
cukier waniliowy 2 łyżki
cukier żelujący 160 g
kardamon 1 mielony

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jagodowy z wanilią, kardamonem i anyżem

Kroki postępowania

1
Jagody wsypujemy do garnka z grubym dnem. Laskę wanilii przekrajamy na pół, ziarenka ze środka wrzucamy do jagód. Dodajemy też kardamon, anyż i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy, kładziemy na wierzchu laskę wanilii i gwiazdkę anyżu, zasypujemy cukrem żelującym, mieszamy i odstawiamy na 4 godziny.
Krok 1 - Dżem jagodowy z wanilią, kardamonem i anyżem foto
2
Następnie garnek stawiamy na palniku. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, i gotujemy przez 3-4 minuty na średnim ogniu, pamiętając i mieszaniu.
Krok 2 - Dżem jagodowy z wanilią, kardamonem i anyżem foto
3
Wyciągamy ze laskę wanilii i gwiazdkę anyżu, a dżem przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Krok 3 - Dżem jagodowy z wanilią, kardamonem i anyżem foto
4
Jak ostygną, odwracamy i sprawdzamy, czy wszystkie są dokładnie zamknięte.
Krok 4 - Dżem jagodowy z wanilią, kardamonem i anyżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 30.07.2012 20:57
cudo - u mnie po jagodach pozostały wspomnienia , a miały być na zimę :)
ziutula
ziutula 30.07.2012 14:06
prezentuje się jak na prezencik-smakołyk dla przyjaciół...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak