Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jabłkowo-porzeczkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 7 szt.
porzeczki 1 kg
cukier żelujący 1 opakowanie
cukier 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jabłkowo-porzeczkowy

Kroki postępowania

1
Porzeczki umyć, obskubać z ogonków (jeśli jakieś się ostały) i wrzucić do garnka.
Krok 1 - Dżem jabłkowo-porzeczkowy foto
2
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć środki, pokroić w nie za dużą kostkę i wrzucić do garnka.
Krok 2 - Dżem jabłkowo-porzeczkowy foto
3
Owoce posypać cukrem, gotować tak długo aż porzeczki puszczą sok a jabłka staną się miękkie; przemieszać od czasu do czasu.
Krok 3 - Dżem jabłkowo-porzeczkowy foto
4
Pod koniec gotowania dodać cukier żelujący i przemieszać jeszcze od czasu do czasu, aż zniknie piana (jeśli jest jej nadmiar - usunąć). Gorący dżem przełożyć do słoików, zakręcić i podstawić do góry dnem na około 5-10 min.
Krok 4 - Dżem jabłkowo-porzeczkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 23.02.2014 19:08
świetny dżem, koniecznie muszę zrobić w tym roku podobny
IwonaKa 21.12.2013 21:21
bardzo lubię
marzencia2007 13.03.2013 11:23
chciałabym już móc robić dżemy :)
smakowita 05.10.2012 20:40
dżemy domowej roboty są najsmaczniejsze
Zdzisław 03.09.2012 23:13
co za pyszne słoiczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak