Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jabłkowo-śliwkowy z cynamonem

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 1,2 kilograma
jabłka 2 kilogramy
Cynamon cały Prymat 1 sztuka
cukier 2-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jabłkowo-śliwkowy z cynamonem

Kroki postępowania

1
Śliwki dokładnie płuczemy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Smażymy na średnim ogniu około 30 minut.
Krok 1 - Dżem jabłkowo-śliwkowy z cynamonem foto
2

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy do przesmażonych śliwek, aby jabłka nie ściemniały, odrobiną soku z cytryny. Ja dodawałam je stopniowo, dzięki czemu na koniec smażenia, wiele kawałków pozostało nienaruszonych i przez to dżem wygląda o wiele atrakcyjniej. Owoce smażymy około 15 minut od momentu wrzucenia ostatniej partii jabłek. Dodajemy startą na drobnych oczkach korę cynamonu (około 1 czubatej łyżki). Słodzimy do smaku.

Krok 2 - Dżem jabłkowo-śliwkowy z cynamonem foto
3
Dżem wkładamy do małych słoiczków i pasteryzujemy 6-8 minut. Gorące słoiczki dokręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do przestygnięcia.
Krok 3 - Dżem jabłkowo-śliwkowy z cynamonem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak