Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem dyniowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miąższ z dyni 1,2 kg
galaretka cytrynowa 1,5 sztuka
cukier 17 dag
woda 0,5 litr
sok z cytryny 2 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem dyniowy

Dynię kroimy w średnią kostkę.

Wrzucamy do garnka, wlewamy wodę i durimy na średnim ogniu przez 20 minut.

Wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy. Gorącą dynię rozdrabniamy blenderem lub np. tłuczkiem do ziemniaków.

Wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy.

Gorący dżem przekładamy do sterylnych słoiczków. Pasteryzujemy przez 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 18.10.2014 15:32
ale fajny z galaretka.
Mniam 03.05.2014 00:17
Bardzo lubię dżem z dyni.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak