Dyniowy mus do dań słodkich i wytrawnych

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1 średnia
  • woda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Usuwamy miękki miąższ. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do chwili aż dynia zmięknie i da się łatwo rozgniatać widelcem (około 25-30 minut). Usuwamy skórkę, a miąższ partiami przekładamy do pojemnika blendera i dokładnie miksujemy. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody, aby łatwiej go było miksować.

Puree z dyni przechowujemy w lodówce i wykorzystujemy na bieżąco w ciągu kilku dni lub pasteryzujemy średnich słoiczkach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa104 14.10.2014 15:21
Jeśli przetwarzamy dynię na puree na zimę do słoików proponuję 3 dni z rzędu pasteryzować ją po ok.40 minut. Bez soli czy cukru lubi się zepsuć. Pracochłonne,ale szkoda wyrzucić cały nasz trud do kosza. Puree jest o tyle fajne,że pasuje i do dań wytrawnych i do słodkich.Mam 18 słoików 0,5 l z tego roku w spiżarni .
BernadettaP 14.10.2014 10:37
Pani Domu, zrób koniecznie, bo niebawem pojawią się u mnie przepisy z jego wykorzystaniem.
Pani Domu 13.10.2014 12:00
nigdy nie jadłam, muszę taki zrobić, bo wygląda zachęcająco
Mniam 13.10.2014 11:41
Też robię taki mus. Później można go wykorzystać do przeróżnych dań i wypieków.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat