Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowy mus do dań słodkich i wytrawnych

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 średnia
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowy mus do dań słodkich i wytrawnych

Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Usuwamy miękki miąższ. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do chwili aż dynia zmięknie i da się łatwo rozgniatać widelcem (około 25-30 minut). Usuwamy skórkę, a miąższ partiami przekładamy do pojemnika blendera i dokładnie miksujemy. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody, aby łatwiej go było miksować.

Puree z dyni przechowujemy w lodówce i wykorzystujemy na bieżąco w ciągu kilku dni lub pasteryzujemy średnich słoiczkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 14.10.2014 15:21
Jeśli przetwarzamy dynię na puree na zimę do słoików proponuję 3 dni z rzędu pasteryzować ją po ok.40 minut. Bez soli czy cukru lubi się zepsuć. Pracochłonne,ale szkoda wyrzucić cały nasz trud do kosza. Puree jest o tyle fajne,że pasuje i do dań wytrawnych i do słodkich.Mam 18 słoików 0,5 l z tego roku w spiżarni .
BernadettaP 14.10.2014 10:37
Pani Domu, zrób koniecznie, bo niebawem pojawią się u mnie przepisy z jego wykorzystaniem.
Pani Domu 13.10.2014 12:00
nigdy nie jadłam, muszę taki zrobić, bo wygląda zachęcająco
Mniam 13.10.2014 11:41
Też robię taki mus. Później można go wykorzystać do przeróżnych dań i wypieków.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak