Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowo marchewkowe ciasto Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 200 g
marchew 1 szt duża
daktyle 1 garść suszone
mango 1 garść suszonego zielonego mango
jagody goji 1 garść
mąka pszenna 2 szk typ 500
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
jajko 4 szt
olej rzepakowy 1 szk
cukier puder 2 łyżki do oprószenia ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowo marchewkowe ciasto Zewy


Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
Daktyle, jagody goji i mango rozdrobnić w rozdrabniaczu.
Dynię i marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
W drugim naczyniu ubić jajka z cukrem a potem wlewać małymi porcjami olej cały czas ubijajaąc.
Gdy ojej połączy się z masą jajeczną dodawać mieszaninę mąki i wymieszać ciasto.
Na koniec dodać rozdrobnione składniki i starte warzywa, wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do niej ciasto.
Piec około godziny do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak