dyniowe zakrętaski

dyniowe zakrętaski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    4 szkl
  • woda

    1 szkl
  • drożdże

    45 g
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • czosnek

    4 ząbki
  • pietruszka suszona

    1/2 łyżeczki
  • olej

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    szczypta
  • chili

    szczypta
  • miód

    2 łyżeczki
  • puree

    1/2 z dyni
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - dyniowe zakrętaski foto
Z drożdży , wody i 1 łyżki maki robimy rozczyn i pozostawiamy go na 10 minut , aby "ruszył" potem dodajemy resztę mąki , miód , sól , 2 łyżki oleju i puree z dyni . Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę (może się okazać , że trzeba dosypać mąki , wszystko zależy od wilgotności dyni ) pozostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę , aby nam ciasto wyrosło
Krok 2 - dyniowe zakrętaski foto
Później ciasto wyrabiamy i dzielimy na 8 części z każdej formujemy wałeczek.
Krok 3 - dyniowe zakrętaski foto
Z wałeczka robimy supełek
Krok 4 - dyniowe zakrętaski foto
Jeden koniec zawijamy pod spód ,
Krok 5 - dyniowe zakrętaski foto
Drugi koniec przekładamy w środek.
Krok 6 - dyniowe zakrętaski foto
czosnek drobno siekamy , dodajemy dwie łyżki oleju , natkę pietruszki suszoną i szczyptę papryki słodkiej i chili i tym smarujemy zawijaski
Krok 7 - dyniowe zakrętaski foto
piekarnik nagrzewamy do 220 C i pieczemy dyniowe zawijaski około 20 minut

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 07.11.2012 10:46
Bardzo apetyczne na pewno wypróbuję.
mala2021 05.11.2012 20:09
smaczne
Wacław 30.09.2012 09:11
fajny przepis !
motylwe 26.09.2012 19:41
smaczne
sylwia / sytofala 26.09.2012 14:28
przepis mam z " niebieskiej Pistacji " , aromat czosnku jest tak cudowny , że sama zjadłam od razu 3 bułeczki . Bardzo polecam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat