Dyniowe scones z rodzynkami

Dyniowe scones z rodzynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Scones to pyszne i szybkie bułeczki, które wypieka się bez użycia drożdży, ale za to na proszku do pieczenia. Dla mnie odrobinę przypominają niezbyt słodkie, lecz smaczne ciastko - lekko kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku. Z puree dyniowym są obłędne w smaku.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na około 20 sztuk:

  • mąka pszenna

    350 gramów
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • puree z dyni

    250 gramów
  • jajka

    2 sztuki
  • mleko

    20 mililitrów
  • rodzynki

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski należy przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier, a następnie dodać kawałki zimnego masła.
Całość wyrobić jedynie do połączenia się składników.

W drugiej misce wymieszać jajka, puree dyniowe, mleko oraz rodzynki.
Do mokrych składników wsypać suche i wszystko szybko połączyć.
(Powstanie gęste, klejące ciasto, ale nie wolno dosypywać więcej mąki!)

Stolnicę porządnie posypać mąką pszenną i wyłożyć na nią ciasto, które także należy solidnie oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na grubość około 1,7 cm i za pomocą okrągłej foremkki o średnicy 5 cm wykrawać scones.

Bułeczki układać (w niewielkich odstępach) na blaszce wysłanej papierem do pieczenia.

Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni (piekłam w piekarniku gazowym), a następnie ostudzić na kratce.

(Bułeczki najświeższe są w dniu pieczenia, a później przypominają mi pyszne ciastka.)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

14.01.2019 13:16
Pysznie wyglądają :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat