Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe scones z rodzynkami
Do miski należy przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier, a następnie dodać kawałki zimnego masła.
Całość wyrobić jedynie do połączenia się składników.
W drugiej misce wymieszać jajka, puree dyniowe, mleko oraz rodzynki.
Do mokrych składników wsypać suche i wszystko szybko połączyć.
(Powstanie gęste, klejące ciasto, ale nie wolno dosypywać więcej mąki!)
Stolnicę porządnie posypać mąką pszenną i wyłożyć na nią ciasto, które także należy solidnie oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na grubość około 1,7 cm i za pomocą okrągłej foremkki o średnicy 5 cm wykrawać scones.
Bułeczki układać (w niewielkich odstępach) na blaszce wysłanej papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni (piekłam w piekarniku gazowym), a następnie ostudzić na kratce.
(Bułeczki najświeższe są w dniu pieczenia, a później przypominają mi pyszne ciastka.)