Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe scones z rodzynkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Scones to pyszne i szybkie bułeczki, które wypieka się bez użycia drożdży, ale za to na proszku do pieczenia. Dla mnie odrobinę przypominają niezbyt słodkie, lecz smaczne ciastko - lekko kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku. Z puree dyniowym są obłędne w smaku.

Składniki:

Na około 20 sztuk:

mąka pszenna 350 gramów
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
sól 0.5 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
puree z dyni 250 gramów
jajko 2 sztuki
mleko 20 mililitrów
rodzynki 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe scones z rodzynkami

Do miski należy przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier, a następnie dodać kawałki zimnego masła.
Całość wyrobić jedynie do połączenia się składników.

W drugiej misce wymieszać jajka, puree dyniowe, mleko oraz rodzynki.
Do mokrych składników wsypać suche i wszystko szybko połączyć.
(Powstanie gęste, klejące ciasto, ale nie wolno dosypywać więcej mąki!)

Stolnicę porządnie posypać mąką pszenną i wyłożyć na nią ciasto, które także należy solidnie oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na grubość około 1,7 cm i za pomocą okrągłej foremkki o średnicy 5 cm wykrawać scones.

Bułeczki układać (w niewielkich odstępach) na blaszce wysłanej papierem do pieczenia.

Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni (piekłam w piekarniku gazowym), a następnie ostudzić na kratce.

(Bułeczki najświeższe są w dniu pieczenia, a później przypominają mi pyszne ciastka.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:11
Dobre to jest. Głos oddany.
Babeczka35 14.01.2019 13:16
Pysznie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak