Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe racuszki

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
mleko 1 i 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
cukier 2 łyżki
jajko 2 sztuki
dynia 40 dag po obraniu
płatki migdałowe do posypania
olej do smażenia

Porada

Placuszki można podać posypane po prostu cukrem pudrem. W sezonie dyniowym obowiązkowo goszczą u mnie w domu. Są pyszne i proste i szybkie w wykonaniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe racuszki

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy dynię. Obraną ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 1 - Dyniowe racuszki foto
2
Do miski wlewamy mleko. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta: mąkę, jajka, cukier oraz proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie miksujemy.
Krok 2 - Dyniowe racuszki foto
3
Do gotowego wsypujemy startą dynię. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 3 - Dyniowe racuszki foto
4
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta formując małe racuszki.
Krok 4 - Dyniowe racuszki foto
5
Smażymy je z obu stron do zrumienienia. Przed podaniem posypujemy migdałami i dekorujemy melisą.
Krok 5 - Dyniowe racuszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 23.01.2015 00:49
warte zrobienia.
Wacław 21.01.2015 10:11
pyszne danie
Małgorzata Pin 20.01.2015 21:42
wyglądają smakowicie
Magula 20.01.2015 17:42
Wyglądają apetycznie
Bernadeta1 20.01.2015 17:42
szybki i zawsze bardzo smaczny obiadek
idealme 20.01.2015 17:37
ale pyszne! ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak