Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe precle na słodko
Kroki postępowania
Między czasie rozpuszczamy masło i studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól, dynie oraz stopniowo w miarę wyrabiania dodajemy mąkę.
Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec dodajemy tłuszcz.
Gdy ciasto jest gotowe (odchodzi od dłoni i garnka) przykrywamy je i pozostawiamy do podrośnięcia. Ciasto rośnie około 1 godziny.
Precle smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy do lekkiego podrośnięcia.
Wyrośnięte wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w 180°C.
LUKIER: Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder i cały czas mieszamy do uzyskania gęstego, jednolitego (bez kawałków cukru) lukru. Ciepłe precle smarujemy za pomocą pędzelka lukrem. Posypujemy orzechami.