Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe precle na słodko

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 600 gram
mleko 1 szklanka
masło 0,5 kostki
drożdże 5 dag świeże
jajko 3 do ciasta
puree z dyni 0,5 szklanki gęstego
jajko do smarowania ciasta
sól 1 szczypta

WYKOŃCZENIE

mleko 2-3 łyżki
cukier puder ok 1 szklanka
orzechy włoskie do posypania

Porada

To dyniowe, słodkie bułeczki, które przybrały kształt „puchatych precli”.

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe precle na słodko

Kroki postępowania

1
Mleko delikatnie podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, 3 łyżki mąki i jedną łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie rozpuszczamy masło i studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól, dynie oraz stopniowo w miarę wyrabiania dodajemy mąkę.
Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec dodajemy tłuszcz.
Krok 1 - Dyniowe precle na słodko foto
2
Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dodać odrobine mleka. Ilość mleka zależy od gęstości dodanego purée z dyni ( Jeśli była ona gęsta potrzeba więcej mleka, jeśli rzadsza mleka dajemy mniej).
Gdy ciasto jest gotowe (odchodzi od dłoni i garnka) przykrywamy je i pozostawiamy do podrośnięcia. Ciasto rośnie około 1 godziny.
Krok 2 - Dyniowe precle na słodko foto
3
Wyrośnięte wykładamy na stolnicę. Dzielimy na około 16 części. Z każdej części formujemy wałek o długości około 30-40 cm. Wałek zaginamy w połowie, zaplatając końce.
Krok 3 - Dyniowe precle na słodko foto
4
. Zaplecione końce zawijamy ku górze formując w ten sposób precla. Uformowane precle przekładamy na przygotowaną blaszkę. Układamy miejscem łączenia do spodu.
Precle smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy do lekkiego podrośnięcia.
Wyrośnięte wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w 180°C.
Krok 4 - Dyniowe precle na słodko foto
5
Upieczone, jeszcze ciepłe smarujemy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami. Pozostawiamy do ostygnięcia ciasta i zastygnięcia lukru.
LUKIER: Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder i cały czas mieszamy do uzyskania gęstego, jednolitego (bez kawałków cukru) lukru. Ciepłe precle smarujemy za pomocą pędzelka lukrem. Posypujemy orzechami.
Krok 5 - Dyniowe precle na słodko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 17.11.2015 20:31
fajny przepis ;)
GOSIA18 17.11.2015 13:43
Ciekawy przepis i pięknie się prezentują
Madzai 17.11.2015 10:03
ciekawe jak smakują bo wyglądają pysznie
Poison1988 17.11.2015 08:22
aż ślinka cieknie ;)
jagoda5913 17.11.2015 00:11
fajny pomysł
norweska20 16.11.2015 23:52
super pomysł
ada.la 16.11.2015 22:27
fajne precelki
gusia1000 16.11.2015 22:25
Apetycznie wyglądają.
Wiktoria29 16.11.2015 22:03
robiłam w zeszłym roku drożdżówki dyniowe, bardzo smaczne
Ada-Gaba 16.11.2015 21:43
rewelacyjne precle
patryska76 16.11.2015 21:39
znakomicie się prezentują!
IKrakowianka 16.11.2015 20:41
apetycznie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak