Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe pierogi z jabłkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 35 dag
woda 1/2 szkl
mleko 1/2 szkl
puree z dyni 1/3 szkl
masło 1 łyżka

Pozostałe składniki

jabłka 2-3 szt
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier do smaku
masło
sól do smaku
rodzynki

Porada

Pierogi z jabłkami i cynamonem to smaki mojego dzieciństwa. Mus z dyni dodaje pierogom pięknego koloru.

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe pierogi z jabłkami

Kroki postępowania

1
Wodę z mlekiem podgrzać, dodać mus z dyni i masło, wymieszać.
Krok 1 - Dyniowe pierogi z jabłkami  foto
2
Mąkę przesiać, dodać odrobinę soli, połączyć z przygotowanymi płynnymi składnikami i zagnieść ciasto.

Przykryć i pozostawić na kilkanaście minut.
Krok 2 - Dyniowe pierogi z jabłkami  foto
3
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cynamonem i cukrem.
Krok 3 - Dyniowe pierogi z jabłkami  foto
4
Ciasto rozwałkować, pokroić w prostokąty, na każdy kawałek ciasta ułożyć porcję jabłek.
Krok 4 - Dyniowe pierogi z jabłkami  foto
5
Złożyć na pół i dokładnie zlepić.
Krok 5 - Dyniowe pierogi z jabłkami  foto
6
Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać smażonym masłem, posypać cukrem i rodzynkami.
Krok 6 - Dyniowe pierogi z jabłkami  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jan_mag 27.12.2016 10:17
Super inspiracja :)
Patrycja33 27.12.2016 10:09
ciekawe pierozki:)
gosia56 27.12.2016 09:34
Na pewno pyszne ;)
Renata9 26.12.2016 22:54
Fajne pierogi
IKrakowianka 26.12.2016 21:43
wyglądają super!
2milutka 26.12.2016 18:06
na pewno pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak