Dyniowe oponki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • puree z dyni

    1/2 szklanki
  • mąka

    350 g
  • sól

    1 szczypta
  • drożdże świeże

    20 g
  • sok z pomarańczy

    1 łyżka
  • skórka pomarańczowa

    1/2
  • cukier

    50 g
  • mleko ciepłe

    1/2 szklanki
  • cynamon

    1 szczypta
  • żółtko jajek

    2
  • masło

    50 g
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dyniowe oponki foto
Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dokładnie mieszamy aż się rozpuszczą.
Krok 2 - Dyniowe oponki foto
Dodajemy po 2-3 łyżeczki cukru i mąki, mieszamy. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce aż "nabierze mocy". Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, skórką pomarańczową i sokiem z pomarańczy. Dodajemy puree z dyni i masło, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rozczyn, mieszamy.
Krok 3 - Dyniowe oponki foto
Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą i cynamonem. Ciasto wyrabiamy kilka minut.
Krok 4 - Dyniowe oponki foto
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do większej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Krok 5 - Dyniowe oponki foto
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy na 1 cm grubości. Z ciasta szklanką wycinamy koła, małym kieliszkiem bądź nakrętką robimy dziurkę. Gotowe oponki przykrywamy ściereczką i czekamy 15-20 minut aż podrosną. W tym czasie nagrzewamy olej. Opoki smażymy na rumiano z obu stron na wolnym ogniu. Po usmażeniu posypujemy je cukrem pudrem. Życzę smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 28.04.2015 07:14
bardzo ładne i apetyczne
czekoladka_m 13.11.2014 19:59
Jak z cukierni:)))
Triss 13.11.2014 18:53
Smakowite. ;)
Triss 13.11.2014 18:50
Smakowite oponki. :)
Kolorowa 13.11.2014 18:36
Pysznie zaprezentowane !
Grazyna0211 13.11.2014 17:28
bardzo apetyczne oponki
2milutka 13.11.2014 12:02
wspaniałe i puszyste
R'n'G Kitchen 13.11.2014 11:58
Cudownie wyglądają
IlonaAlbertos 13.11.2014 11:24
Apetyczne. Podoba mi się pomysł z dynią.
Pietruszka 13.11.2014 11:19
wyglądają bardzo fajnie, szkoda że wykorzystałam już swoje dynie, bo takie oponki chętnie bym zrobiła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat