Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe naleśniki Eli z grzybami leśnymi

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dyniowe naleśniki z farszem z przesmażonych z cebulką grzybów leśnych z dodatkiem jajek. Wyszły bardzo dobre.

Składniki:

Naleśniki:

dynia 2 kg
mąka pszenna 2 szklanki
piwo jasne 500 ml
jajko 4 szt.
cukier 1 łyżeczka
olej rzepakowy 4 duże łyż.
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypty

Farsz:

grzyby leśne 50 dag
duże cebule 2 szt.
jajko 10 szt.
olej rzepakowy 6 łyżek
sól 1 mała łyż.
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypty

Porada

Naleśniki podawać ciepłe zaraz po usmażeniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe naleśniki Eli z grzybami leśnymi

Smażenie naleśników:

1
Z dyni usunąć skórkę i wyjąć pestki. Miąższ dyni pokroić w kostkę.
Krok 1 - Dyniowe naleśniki Eli z grzybami leśnymi foto
2
Pokrojoną w kostkę dynię włożyć do malaksera i dokładnie zmiksować.
Krok 2 - Dyniowe naleśniki Eli z grzybami leśnymi foto
3

Odmierzyć dwie szklanki zmiksowanej dyni i włożyć do malaksera. Do dyni wlać piwo, olej, dodać mąkę, sól, pieprz i wszystko zmiksować.

Krok 3 - Dyniowe naleśniki Eli z grzybami leśnymi foto
4
Patelnię do naleśników mocno rozgrzać. Na patelnię lać porcje ciasta i smażyć naleśniki z obu stron i odkładać na głęboki talerz odwrócony do góry dnem. Ostrożnie przewracać naleśniki na drugą stronę żeby się nie porwały.

Przygotowanie farszu:

1
Grzyby oczyścić i pokroić w pół plastry. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
Krok 1 - Dyniowe naleśniki Eli z grzybami leśnymi foto
2

Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać grzyby, cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.

3

Jajka wybijać do garnuszka, rozbełtać i wlać do grzybów. Smażyć razem aż jajka nie będą surowe.

Przygotowanie naleśników:

1
Naleśniki rozłożyć i rozsmarować na nich grzyby z jajkami.
2
Naleśniki zwinąć w rulony i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
3
Naleśniki pokroić na trzy centymetrowe kawałki i nadziać je na patyczki do szaszłyków.
4
Naleśnikowe szaszłyki ułożyć na talerzach. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 24.08.2019 12:45
Ładnie i smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak