Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe kopytka z gulaszem
Karczek pokrój w kostkę, osól (około 1 łyżeczka soli), posyp dość obficie świeżo mielonym pieprzem i odstaw w chłodne miejsce. Przygotuj warzywa: obierz je i pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij na maśle i dodaj do niej mięso. Podsmażaj na rumiano, następnie przełóż do garnka, wsyp mielone papryki, wymieszaj dokładnie i zalej taką ilością wrzątku, żeby przykryła mięso. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez około godzinę. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę marchewki i pietruszki. Duś przez kolejną godzinę na niewielkim ogniu. W razie potrzeby można uzupełnić płyn. Jeśli wyszło Ci za dużo sosu, możesz dodać do gulaszu zasmażki lub zaciągnąć go wodą z mąką (przy drugiej opcji pamiętaj, aby sos się zagotował, bo w przeciwnym razie mąka będzie miała posmak surowizny). U mnie nie było takiej potrzeby, ponieważ płyn ładnie odparował.
Kiedy gulasz będzie prawie gotowy, możesz wziąć się za kopytka. W misce wymieszaj przeciśnięte przez praskę lub zmielone ziemniaki, dynię, jajko i mąkę. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Wyrabiaj, dosypując mąkę, do czasu aż otrzymasz gładkie, jednolite ciasto o takiej konsystencji, że bez trudu można z niego uformować wałki.
Z ciasta formuj wałeczki, tnij je pod kątem na niewielkie kluski. Gotuj partiami w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju (od momentu, kiedy wypłyną jeszcze przez 2-3 minuty).