Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe kopytka z gulaszem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

****NA KOPYTKA
ugotowanych ziemniaków 500 g
jajko 1
mąka pszenna ile wchłonie ciasto
sól 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
Na gulasz:
karczek wieprzowy 700 g
cebule 2 średnie
marchewki 3 średnie
pietruszki 2 średnie
mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki
mielonej ostrej papryki 2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
ziela angielskiego 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2
klarowanego masła 2 łyżki
puree 500 z dyni

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe kopytka z gulaszem

Najpierw przygotuj gulasz, bo dłużej się robi.

Karczek pokrój w kostkę, osól (około 1 łyżeczka soli), posyp dość obficie świeżo mielonym pieprzem i odstaw w chłodne miejsce. Przygotuj warzywa: obierz je i pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij na maśle i dodaj do niej mięso. Podsmażaj na rumiano, następnie przełóż do garnka, wsyp mielone papryki, wymieszaj dokładnie i zalej taką ilością wrzątku, żeby przykryła mięso. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez około godzinę. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę marchewki i pietruszki. Duś przez kolejną godzinę na niewielkim ogniu. W razie potrzeby można uzupełnić płyn. Jeśli wyszło Ci za dużo sosu, możesz dodać do gulaszu zasmażki lub zaciągnąć go wodą z mąką (przy drugiej opcji pamiętaj, aby sos się zagotował, bo w przeciwnym razie mąka będzie miała posmak surowizny). U mnie nie było takiej potrzeby, ponieważ płyn ładnie odparował.

Kiedy gulasz będzie prawie gotowy, możesz wziąć się za kopytka. W misce wymieszaj przeciśnięte przez praskę lub zmielone ziemniaki, dynię, jajko i mąkę. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Wyrabiaj, dosypując mąkę, do czasu aż otrzymasz gładkie, jednolite ciasto o takiej konsystencji, że bez trudu można z niego uformować wałki.
Z ciasta formuj wałeczki, tnij je pod kątem na niewielkie kluski. Gotuj partiami w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju (od momentu, kiedy wypłyną jeszcze przez 2-3 minuty).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 09.01.2013 19:52
Smaczne kopytka.
wyattearp 09.01.2013 08:02
to lubię !!!!!!!!!!!!!!
Anna169Hosz 09.01.2013 08:00
Muszę wypróbować takie kopytka, mam akurat mus dyniowy w lodówce.
Magula 09.01.2013 07:25
Nigdy dyniowych nie jadłam, ale mi smaka narobiłas
Lemon 09.01.2013 01:46
świetne
Sisterskitchen 09.01.2013 00:42
rewelacja
jozefinach 09.01.2013 00:21
Bardzo smakowite danie.
Adamorek 08.01.2013 23:56
apetyczne
marcia7 08.01.2013 23:46
ale smakowite
aisoglam 08.01.2013 23:22
Pysznie wygląda ten gulasz, o kopytkach nie wspomnę nawet :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak