Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

dynia 155 gram-po obraniu
cukier1 1 łyżeczka
woda 50 ml
jajko 3 sztuki
mąka pszenna 3/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Nadzienie

dżem porzeczkowy 1/3 słoika
śmietana 30% 200 gram
cukier puder 1 łyżeczka
brzoskwinie w puszce 2 połówki

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią

Kroki postępowania

1
Ciasto: Dynię pokroić w małą kostkę, dodać cukier wodę i zagotować. Gotować do miękkości, a potem jeszcze chwilę aż cała woda odparuje, ale uważać aby nie przypalić dyni. Zblendować i dla pewności przełożyć na 5 min na sitko aby woda mogła odcieknąć. Ostudzić.
Krok 1 - Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią foto
2
Do miski wbić jajka i ubić je z cukrem. Dodać dynię i dobrze wymieszać.
Krok 2 - Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią foto
3
Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem i partiami dodawać do miski z jajkami i dynią i mieszać mikserem na najniższych obrotach do połączenia składników.
Krok 3 - Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią foto
4
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w 180 st około 20-25 min. Wyjąć z piekarnika i zostawić w spokoju przez 5 minut. Następnie przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon jak tradycyjne ciasto na roladę. Zostawić do całkowitego ostygnięcia
Krok 4 - Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią foto
5
Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciasto rozwinąć i rozsmarować dżem.
Krok 5 - Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią foto
6
Następnie delikatnie rozsmarować bitą śmietanę,
Krok 6 - Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią foto
7
Ułożyć kawałki brzoskwini na jednym z krótszych końców. Ściśle zwinąć w roladę. Odłożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Krok 7 - Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 13.03.2015 16:19
świetny deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak