Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowa panna cotta

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

dynia 300 g
mleko 100 ml
śmietana 30% 200 ml
cukier 1 czubata łyżka
laska wanilii 0,5 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 lyzeczka

do podania

mus jabłkowy 3 czubate lyzki
cynamon Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowa panna cotta

Kroki postępowania

1
Mleko i śmietankę wlać do rondelka. Dodać cukier i ziarenka wyskrobane z połowy laski wanilii. Zagotować.
Krok 1 - Dyniowa panna cotta foto
2
Dynię po oczyszczeniu nasion upiec w piekarniku (ja zawsze piekę od razu całą dynię lub nawet dwie), wyjąć miękki miąższ łyżką i wrzucić do rondla. Zmiksować blenderem na puree.
Krok 2 - Dyniowa panna cotta foto
3
Gdy mleko ze śmietanką się zagotuje, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Wrzucić letnie lub zimne puree dyniowe i wymieszać dokładnie.

Panna cottę rozlać do 3 pucharków, wstawić do lodówki do stężenia. Następnie udekorować każdą porcję łyżką musu i posypać cynamonem.
Krok 3 - Dyniowa panna cotta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 01.10.2014 17:56
rewelacja, kocham dynie
Magula 29.09.2014 21:16
świetny pomysł
Renata22 29.09.2014 19:35
wspaniały pomysł! :)
molanka 29.09.2014 15:35
ciekawe wykorzystanie dyni
irenka 29.09.2014 14:55
ciekawy przepis,na pewno pyszny deserek
Joannasz3190 29.09.2014 14:17
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak