Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia zapiekana w słoiku

3.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zapasy na zimę - dynia zapiekana. Polecam!

Składniki:

dynia 3 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia zapiekana w słoiku

Dynię obieram ze skóry, wykrawam pestki i miąższ. Kroje na kawałki i układam na blaszkach z piekarnika sztuk dwie na papierze do pieczenia.

Piekę około 30-40 minut temp 200 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków.
Po upieczeniu, dynię przekładam do dużej miski i miksuję blenderem.

Przekładam do wyparzonych słoików i zakręcam. Słoiki wkładam do dużego gara na dno którego wykładam ściereczkę i wlewam wodę do wysokości 3/4 słoików i gotuję 25 minut na wolnym ogniu.

Proces pasteryzacji powtarzam trzy raz w odstępach 24 godzinnych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 05.10.2015 21:10
piękny słoiczek :)
wyattearp 25.12.2014 20:28
super do przekładania ciasta
cukiereczek 25.12.2014 16:35
jak zawsze ciekawy przepis
Katarzyna59 25.12.2014 15:42
bardzo fajna
gosia56 25.12.2014 15:11
Super Madziu ;)
dollce 25.12.2014 13:47
piękny kolor

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak