Dynia zapiekana w słoiku

Dynia zapiekana w słoiku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    3 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię obieram ze skóry, wykrawam pestki i miąższ. Kroje na kawałki i układam na blaszkach z piekarnika sztuk dwie na papierze do pieczenia. Piekę około 30-40 minut temp 200 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków.
Po upieczeniu, dynię przekładam do dużej miski i miksuję blenderem. Przekładam do wyparzonych słoików i zakręcam. Słoiki wkładam do dużego gara na dno którego wykładam ściereczkę i wlewam wodę do wysokości 3/4 słoików i gotuję 25 minut na wolnym ogniu. Proces pasteryzacji powtarzam trzy raz w odstępach 24 godzinnych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

05.10.2015 21:10
piękny słoiczek :)

wyattearp

25.12.2014 20:28
super do przekładania ciasta

cukiereczek

25.12.2014 16:35
jak zawsze ciekawy przepis

Katarzyna59

25.12.2014 15:42
bardzo fajna

gosia56

25.12.2014 15:11
Super Madziu ;)

dollce

25.12.2014 13:47
piękny kolor

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat