Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia w syropie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dynia 1 kg
woda 1 szklanka
cukier 2 szklanki
sól 1 łyżeczka
cytryna 1/2

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia w syropie

Dynię myjemy i obieramy ,usuwamy pestki oraz grube włókna i kroimy w kostkę. Przelać wrzątkiem a następnie zimną wodą . Z wody i cukru przygotować syrop. Zalać kawałki dyni i zagotować po czym odstawić na ok. 24 godziny . Następnego dnia wyjąć dynię z syropu , syrop zagotować do gorącego dodać sok z cytryny i ponownie dynię , smażyć do uzyskania szklistego koloru. Następnie przekładamy do słoika zakręcić i pasteryzować 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 30.01.2015 19:57
Tak zgadza się są bardzo podobne ale smak mają zupełnie inny ;)
mirosława4 30.01.2015 18:33
wygląda jak marmolada z jabłek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak