Dynia pieczona na ostro.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1 kg
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • papryczka chili

    1-2 sztuka
  • tymianek

    5-6 gałązek
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 szczypta
  • oliwa

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę ok. 2x2 cm.
2. Czosnek drobno siekamy, papryczki również.
3. Oliwę mieszamy z czosnkiem, papryczkami i pieprzem.
4. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy dynię i dokładnie mieszamy.
5. Dynię wykładamy na blachę na papier do pieczenia, kładziemy na wierzch tymianek.
6. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut.

Możemy zajadać dynię jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu - zamiast ziemniaków np.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
staropolanka5 14.05.2015 00:20
smacznie wygląda ta dynia
IwonaDD 07.01.2014 16:42
bardzo lubię
Aannkaa82 06.01.2014 20:38
Takiej dynie jeszcze nie próbowałam, brzmi zachęcajaco :)
fotoviderek 09.11.2013 09:43
Bardzo ciekawy przepis :)
muffina 08.11.2013 20:20
ale super sposób dzisiaj wciągam dyniowe pomysły:))
Babciagramolka 08.11.2013 17:34
Piekę podobnie hokkaido- dodaję jeszcze rozmaryn
Klausia 08.11.2013 17:24
oo to Ci ciekawe :D
Olga_SK 08.11.2013 16:04
To akurat była dynia olbrzymia z hodowli mamusiowej :) W kostkę krojoną piekę także dynię hokkaido. Piekę również makaronową, ale tej nie kroję w kostkę, tylko piekę połówki dyni albo ją faszeruję.
SmacznaPyza 08.11.2013 15:43
jaki gatunek dyni polecasz bo mają różną konsystencję i smak ?
Dorota37 08.11.2013 14:35
jaka pyszna dynia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat