Dynia marynowana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1 kg
  • ocet winny

    2 szklanki
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • liście laurowe

    3 sztuki
  • imbir

  • goździki

    kilka sztuk
  • dynia

    1,5 kg
  • pieprz czarny ziarnisty

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię kroimy w niezbyt duże kostki. Cukier, ocet winny i wybrane przyprawy zagotowujemy i trzymamy przez minutę na ogniu. Pokrojoną dynię dzielimy na 4 części. Jedną wrzucamy do naczynia z gotującym się syropem na 2-3 min, by się nie rozgotowała. Natychmiast wyjmujemy łyżką cedzakową na dużą miskę, a do syropu wrzucamy następną część i postępujemy podobnie, aż do czasu, gdy cała dynia zagotuje się w syropie. Następnie ułożoną w misce dynię zalewamy przechłodzonym syropem, w którym się smażyła, i przykrytą pozostawiamy w chłodnym miejscu. Następnego dnia syrop zlewamy, zagotowujemy, gotujemy przez 3 min i ponownie, gdy przestygnie, zalewamy dynię. Trzeciego dnia syrop ponownie zlewamy, gotujemy przez 5 min (zawsze bez przykrycia). Kostki dyni przekładamy do słoików, zalewamy syropem, z którego usuwamy przyprawy, na wierzchu kładziemy krążek celofanu zwilżony spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne i suche miejsce. Gdy nie mamy odpowiedniego pomieszczenia do przechowywania zapraw, słoiki z dynią możemy pasteryzować przez 15 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat