Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia hokkaido w szybkiej marynacie

4.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1,5 kg Hokkaido
cebula 2 szt.
ocet 10 % 1 szkl.
woda 5-6 szkl.
sól 1,5 łyżki
cukier 1/3 szkl.
Liść laurowy suszony Prymat 3
ziele angielskie 10 ziaren
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
papryczka chili do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia hokkaido w szybkiej marynacie

Kroki postępowania

1
Dynię pokroić na cząstki, oczyścić z pozostałości gniazda nasiennego, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

W szerokim garnku połączyć wodę z octem i przyprawami, zagotować pod przykryciem. Do marynaty włożyć dynię oraz cebulę pokrojoną w półplasterki. Zagotować.
Krok 1 - Dynia hokkaido w szybkiej marynacie foto
2
Dołożyć papryczkę chili w całości lub dowolnie pokrojoną - w zależności od jej wielkości (ja użyłam miniaturowych papryczek). Ogrzewać na średnim płomieniu przez kilkanaście minut, co jakiś czas delikatnie przemieszać.
Krok 2 - Dynia hokkaido w szybkiej marynacie foto
3
Dynia powinna zmienić kolor i zrobić się lekko szklista - wtedy jest gotowa.
Krok 3 - Dynia hokkaido w szybkiej marynacie foto
4
Napełnić słoiki kostkami dyni, marynatę ponownie zagotować, zalać dynię i natychmiast zakręcić - odstawić słoiczki dnem do góry i pozostawić do ostygnięcia. Gotowa do jedzenia jest zaraz po ostygnięciu.

Przechowywać w chłodnym miejscu.

Można też słoiczki krótko zapasteryzować.
Krok 4 - Dynia hokkaido w szybkiej marynacie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 06.11.2013 11:52
Klausia, ja ją lubię czasami wprost ze słoiczka wyjadać, ale poza tym dodaję do sałatek (jest ostrym kwaśnym akcentem przy mdłych produktach) - dodaję do surówek, niektórych past, do twarożku - mnie też pasuje na kanapce, zamiast plasterków ogórka kiszonego z połączeniu z pasztetem, wędliną serami :)
ONY_za_kare 05.11.2013 14:10
świetna dyńka! :)
Klausia 04.11.2013 14:55
ooo super :D może się jeszcze skuszę :D do czego później używasz taką dynię?
Camill 04.11.2013 12:03
Wspaniala musi byc taka dynia w occie bo wydaje mi sie ze troche bedzie przypominala pikle ktore bardzo lubie. Na grilla czy na jakies przyjecie barbecue jest swietnym dodatkiem do mieska z sosikiem bbq.
Habibi 03.11.2013 10:59
bardzo lubię taką dynię, dlatego każdej jesieni staram się trochę słoiczków dyni zamarynować :) nawet na kanapce mi smakuje :) no i w przypadku tego sposobu nie trzeba czekać kilku tygodni, aż się zamarynuje, bo już po kilku godzinach można ją jeść :)
fotoviderek 03.11.2013 09:00
Dobry zapasik na zimę :)
Katarzyna/kate1980 02.11.2013 20:50
za rok na pewno wypróbuję przepis
Poison1988 02.11.2013 19:50
uwielbiam takie przetwory i też chętnie robię :) super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak