Dwukolorowe babeczki z rabarbarem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • maślanka

    1 szkl
  • sok z pomarańczy

    100 ml
  • cukier

    15 dag
  • jajka

    3 szt
  • oliwa

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki
  • kolorowa posypka

    3 łyżki ( posypka czekoladowa)
  • rabarbar

    30 dag
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    do posypania
  • cynamon mielony

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dwukolorowe babeczki z rabarbarem foto
Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z cukrem z wanilią.
Całe jajka zmiksować z maślanką, sokiem z pomarańczy i oliwą.
Krok 2 - Dwukolorowe babeczki z rabarbarem foto
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, podzielić na dwie części, wsypać do 2 misek.
Do jednej dodać przesiane kakao i posypkę czekoladową, wymieszać, drugą część pozostawić jasną.
Krok 3 - Dwukolorowe babeczki z rabarbarem foto
Mokre składniki podzielić na 2 części. Oddzielnie wymieszać z suchymi produktami.
Krok 4 - Dwukolorowe babeczki z rabarbarem foto
Przygotowany rabarbar podzielić na 2 części, wsypać do obu misek z ciastem.
Krok 5 - Dwukolorowe babeczki z rabarbarem foto
Niedokładnie wymieszać.
Krok 6 - Dwukolorowe babeczki z rabarbarem foto
Foremki muffinowye wyłożyć papilotkami, nałożyć po łyżce ciasta ciemnego.
Krok 7 - Dwukolorowe babeczki z rabarbarem foto
Na ciasto ciemne włożyć po łyżce ciasta jasnego.
Krok 8 - Dwukolorowe babeczki z rabarbarem foto
Napełnione do 2/3 wysokości papilotki z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut.
Upieczone babeczki ostudzić, oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 26.06.2017 13:31
super babeczki
anka1988 26.06.2017 12:28
fajne babeczki, warto wykorzystać bo sezon na rabarbar się kończy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat