Dwojaki dworskie

Ali

Ali

Dwojaki dworskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Dwojaki dworskie

  • mielona wieprzowina

    550 gram
  • bułka namoczona w mleku

    1 sztuka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    1 łyżka (+ trochę do obtoczenia)
  • jajka

    2 sztuki
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • smalec

    3 łyżki

Farsz I

  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    1 łyżka
  • pieczarki

    100 gram
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz czarny mielony

Farsz II

  • śliwki suszone

    100 gram
  • masło

    1 łyżka
  • bułka tarta

    1 łyżeczka

Sos

  • grzyby suszone

    15 gram
  • mąka pszenna

    1 łyżeczka
  • masło

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • śmietana 30%

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso łączymy z odciśniętą z mleka bułką, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną (1 łyżka), wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na pulchną masę.
Robimy farsz I: cebulę siekamy, pieczarki kroimy na plastry i dusimy na maśle. Dodajemy bułkę, sól, pieprz i mieszamy.
Robimy farsz II: śliwki układamy na sicie, przelewamy wrzątkiem, studzimy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy bułkę tartą, mieszamy, chwilę smażymy. Studzimy.
Z mięsnej masy robimy płaskie mięsne placki. Na środek kładziemy trochę jednego farszu i zawijamy w rulonik. Z drugim farszem robimy tak samo. Lepimy takie mięsne rulony aż nam farszu wystarczy. Bierzemy dwa rulony (z różnymi farszami) ściskamy lekko ze sobą i oba na raz obtaczamy w mące, tak żeby się skleiły i stanowiły jedną całość. Możemy je lekko ścisnąć żeby się lepiej skleiły. Smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przekładamy do rondla.
Teraz robimy sos: umyte grzyby zalewamy wodą, gotujemy aż będą miękkie, studzimy i siekamy. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, rozprowadzamy wywarem z grzybów, gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekane grzyby i śmietanę. Zalewamy zrazy i dusimy ok. 20 minut.
Ali
Najlepiej podawać z kopytkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MonikaW

23.04.2017 12:06
Pyszne mięsko

pestka

29.03.2017 13:10
smaczny obiad

Jolanta40

31.10.2016 22:46
pyszny obiad

sezamek

17.10.2016 09:54
bardzo smacznie :)

Lis

08.09.2016 11:20
Wyglądają niezwykle apetycznie:)

Grazyna0211

13.07.2016 11:34
smaczne danie

IZABELA29

26.02.2016 19:10
Pyszne danie

mysza620

01.01.2016 14:11
sam widok przyciąga, co dopiero spróbować

ben-ka

16.11.2015 08:56
Takie mięsko, to bym zjadła.

strzelec02

11.09.2015 15:39
Ale apetyczne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat