Duszone wnętrzności jagnięcia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podróbki jagnięce

    0,5 kg
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    3 wiązki
  • olej

    0,5 szklanki
  • pomidor

    4 sztuki
  • natka pietruszki

    0,5 pęczka
  • ser feta

    150 gram
  • masło

    0,5 szklanki
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gotujemy wnętrzności w niewielkiej ilości wody, posolonej łyżeczką soli. Oczyszczamy dymki, siekamy drobno cebulki i je dusimy w oleju i 1/2 szklanki ciepłej wody. Dodajemy czerwone pomidory, obrane i starte na grubej tarce, wraz z posiekanym szczypiorkiem z dymek, posiekaną natka pietruszki oraz odcedzonymi i pokrojonymi ugotowanymi wnętrznościami jagnięcia. Dolewamy tyle z bulionu, w którym gotowaliśmy wnętrzności, tak żeby wszystkie produkty zostały przykryte. Solimy i dodajemy zmielony pieprz czarny. Dusimy na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po tym przekładamy danie do czterech miseczek żaroodpornych i je posypujemy startym serem feta i polewamy roztopionym masłem. Pieczemy w lekko nagrzanej kuchence przez 20 minut.SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halinka1011 21.07.2011 09:11
świetny przepis
iziona 21.07.2011 08:33
Może być nawet smaczne,ale mało zachęcająca nazwa jak dla mnie .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat