Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Musztardowy indyk z maślaną bagietką, DS XIX odc. 39

3.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na musztardowo-miodowego indyka poleca się na obiad lub kolację. W towarzystwie maślanej bagietki smakuje wybornie!

Składniki:

udziec z indyka 1 szt.
Sól w młynku Prymat 3/4 łyżeczki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Musztarda sarepska Prymat 3 łyżeczki
olej 3 łyżeczki
szalotka 1 szt.
woda 6 łyżek
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt.
dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką i cheddarem 2 opakowania

Masło czosnkowe:

masło 100 g
czosnek 2 ząbki
Sól w młynku Prymat do smaku
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Musztardowy indyk z maślaną bagietką, DS XIX odc. 39

Sos musztardowo-miodowy jest bardzo uniwersalny i pasuje do wielu dań. Także do mięsa z indyka! W tym przepisie przygotujesz sos na ciepło, a maślana bagietka super do niego pasuje.

Jak przygotować musztardowo-miodowego indyka z maślaną bagietką?

1

Do miski wlewamy olej i dodajemy musztardę sarepską. Składniki dokładnie łączymy i wkładamy indyka. Za pomocą pędzla dokładnie smarujemy mięso marynatą. Całość doprawiamy solą i pieprzem (nie musimy czekać, aż mięso się zamarynuje). Rozgrzewamy garnek i wkładamy indyka. Smażymy na średnim ogniu. Podczas smażenia smarujemy ponownie mięso marynatą, która została w misce. 

2

Szalotkę kroimy w piórka. Mięso wyjmujemy na talerz i do tego samego garnka wrzucamy szalotkę i krótko smażymy (1 minutę). Wkładamy ponownie indyka, polewamy odrobiną wody i dodajemy dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką i cheddarem, całość mieszamy i polewamy indyka. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Garnek z mięsem wkładamy do piekarnika na 180 °, funkcja pieczenia góra-dół, czas: 45 minut do około godziny (sprawdzamy stopień wypieczenia).

3

Czosnek kroimy na drobne kawałki. Pietruszkę siekamy na duże kawałki. Na patelni w średniej temperaturze rozpuszczamy masło. Wrzucamy czosnek i pietruszkę. Bagietkę kroimy na mniejsze kromki i wkładamy na patelnię. Podsmażamy na złoty kolor.

4

Upieczonego indyka wyciągamy z piekarnika i kroimy na kawałki. Na talerz nalewamy sos, który powstał w garnku i układamy kawałki indyka. Na wierzchu posypujemy pieprzem czarnym grubo mielonym. Gotowe danie podajemy z maślano-czosnkową bagietką.

Mięso z indyka to bardzo dobra alternatywa dla kurczaka. Warto spróbować właśnie tego typu drobiu i przekonać się do niego! W tej wersji, w pysznym sosie i z maślaną bagietką na pewno tak właśnie będzie. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola 21.02.2024 14:09
Super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak