Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszone warzywa z sosem chili

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1/2 średniej sztuki
marchewki 4 małe sztuki
fasolka szparagowa 10 dkg
olej do smażenia
czosnek 3 ząbki
cukinia młoda 1 mała sztuka
kabaczek młody 1/3 sztuki
sos chili czosnkowy 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
masło 25 g

Przepis i sposób przygotowania na: Duszone warzywa z sosem chili

Kroki postępowania

1
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Krok 1 - Duszone warzywa z sosem chili foto
2
Marchewki obrać, pokroić w krótkie słupki. Fasolkę oczyścić, pokroić na krótsze kawałki.
Krok 2 - Duszone warzywa z sosem chili foto
3
Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju.
Krok 3 - Duszone warzywa z sosem chili foto
4
Do cebuli dodać marchewki, fasolkę i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Smażyć kilka minut, co chwilę mieszając.
Krok 4 - Duszone warzywa z sosem chili foto
5
Cukinię i kabaczka umyć. Cukinię pokroić w plasterki, kabaczka w ćwierć plasterki.
Krok 5 - Duszone warzywa z sosem chili foto
6
Cukinię i kabaczka dodać do podsmażonych na patelni warzyw.
Krok 6 - Duszone warzywa z sosem chili foto
7
Dodać też sos chili i przyprawy, wymieszać. Wlać 1/4 szklanki wody. Dusić pod przykryciem do miękkości.
Krok 7 - Duszone warzywa z sosem chili foto
8
Do miękkich warzyw dodać masło.
Krok 8 - Duszone warzywa z sosem chili foto
9
Delikatnie mieszać, aż masło się rozpuści. Podawać jako dodatek do obiadu lub na ciepłą kolację.
Krok 9 - Duszone warzywa z sosem chili foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 20.10.2014 12:21
Pyszne :-)
Lis 20.10.2014 12:10
Smakowite warzywa:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak