Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszone warzywa z rabarbarem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler korzeniowy 200 g
marchew 400 g
sól 1 szczypta
imbir 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
czosnek 2 ząbki
cukier 1 łyżecz.
oliwa 1 łyż.
rabarbar 150 g
natka pietruszki 1 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Duszone warzywa z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Rabarbar myję, obieram i kroję w niewielkie kawałki. Marchewkę obieram, płuczę i kroję w plasterki. Seler obieram, płuczę i kroję w cienkie słupeczki. Czosnek obieram, drobno siekam i podsmażam na rozgrzanej oliwie. Do podsmażonego czosnku dodaję pokrojony seler i marchewkę, posypuję całość solę, mielonym imbirem, cukrem i słodką papryką.
Krok 1 - Duszone warzywa z rabarbarem foto
2
Mieszam wszystko i smażę 2 minuty na dużym ogniu. Wlewam 1/3 szklanki wody, zmniejszam ogień, po czym duszę pod przykryciem aż warzywa będą chrupkie. Wtedy dodaję do nich pokrojony rabarbar, mieszam. Od tego momentu duszę ok. 5-10 minut, aż rabarbar zmięknie. Ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku.
Krok 2 - Duszone warzywa z rabarbarem foto
3
Gorące warzywa z rabarbarem wykładam na talerz i podaję z ugotowanym ryżem curry. Posypuję posiekana natką pietruszki.
Krok 3 - Duszone warzywa z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna54 10.10.2012 08:55
super!
Katarzyna54 10.10.2012 08:55
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak