Duszone udko z gęsi podane na czerwonej kapuście z jabłkiem i grubomielonym czarnym pieprzem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z gęsi

    4x250 g
  • oliwia z oliwek

    1 l
  • pomarańcza

    1 szt
  • rozmaryn

    4 gałązki
  • czosnek

    4 ząbki
  • sól

    1 łyżka
  • wino czerwone

    150 ml
  • rodzynki

    2 łyżki
  • miód pszczeli

    4 łyżki
  • truskawki świeże

    12 sztuk
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    1 szczypta
  • Sałatka z kapusty czerwonej z jabłkiem

    300 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie ułożyć w garnku, obłożyć pokrojoną w plastry pomarańczą, rozmarynem, czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem. Następnie wlać oliwę, przykryć i gotować na wolnym ogniu do miękkości.
Kapustę zalać czerwonym winem i dusić przez ok. 15 minut. Gdy zmięknie dodać namoczone rodzynki, grubo mielony czarny pieprz i goździki. Pod koniec duszenia dodać miód i pokrojone w cząstki truskawki, doprawić do smaku. Całość gotować jeszcze przez chwilę, po czym zdjąć z ognia.
Uda z gęsi wyjąć z tłuszczu, przyciąć kostki i ułożyć na gorącej kapuście. Podawać z kluskami leniwymi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat