Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszone udka

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

udka z kurczaka 4 górne części
olej do smażenia

Marynata

czosnek 3 ząbki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 czubata łyżka
Grill przyprawa klasyczna Prymat 1 czubata łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżki
Kminek mielony Prymat 1 szczypta
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
sos sojowy 1 łyżka
olej 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Duszone udka

Kroki postępowania

1
* Użyłam jeszcze 2 łyżek sosu teriyaki, a przyprawa do kurczaka to "Przyprawa do kurczaka po staropolsku".
Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Dodać do niego wszystkie przyprawy, zioła i sosy.
Krok 1 - Duszone udka foto
2
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Duszone udka foto
3
Mięso umyć, osuszyć, pokryć przygotowaną marynatą i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Krok 3 - Duszone udka foto
4
Po tym czasie zamarynowane mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej.
Krok 4 - Duszone udka foto
5
Mocno zrumienić z obu stron.
Krok 5 - Duszone udka foto
6
Do zrumienionego mięsa wlać szklankę wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 50-60 minut.
Krok 6 - Duszone udka foto
7
Jak mięso będzie już miękkie, odparować resztę wody i ponownie zrumienić mięso.
Krok 7 - Duszone udka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak