Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona z pieczarkami, czyli marynowana pierś z kurczaka

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 szt
oliwa 2-3 łyżki
przyprawy 1 łyżeczka
miód płynny 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa do potraw 1/2 łyżeczki
oregano 2/3 łyżeczki
pieczarki 250 g
śmietana 30% 300 g

Porada

Przyprawa to mielony szafran :)

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona z pieczarkami, czyli marynowana pierś z kurczaka

Kroki postępowania

1
Oliwę z miodem i przyprawami wymieszać w misce, do której zmieści się mięso.
Krok 1 - Duszona z pieczarkami, czyli marynowana pierś z kurczaka foto
2
Piersi dokładnie umyć, oczyścić i zanurzyć w marynacie kilkakrotnie mięso obracając. Pozostawić w lodówce na całą noc.
Krok 2 - Duszona z pieczarkami, czyli marynowana pierś z kurczaka foto
3
Następnie mięso przełożyć razem z marynatą na rozgrzaną patelnię i obsmażyć z obu stron. Przykryć.
Krok 3 - Duszona z pieczarkami, czyli marynowana pierś z kurczaka foto
4
Po ok. 8-10 min. dodać skrojone pieczarki i dusić jeszcze przez ok. 10 min.
Krok 4 - Duszona z pieczarkami, czyli marynowana pierś z kurczaka foto
5
Następnie mięso wyciągnąć, a pieczarki zalać kremówką.
Krok 5 - Duszona z pieczarkami, czyli marynowana pierś z kurczaka foto
6
Podawać np. z gotowanymi ziemniakami.
SMACZNEGO!
Krok 6 - Duszona z pieczarkami, czyli marynowana pierś z kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak