Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
marchew
1 kg -
cebula
4 sztuki -
pęczek natki pietruszki
-
masło
2-3 łyżki -
łyżka mąki
-
żółtko jajek
2 sztuki -
pół szklanki mleka
-
łyżka cukru
-
bulion
1 szklanka
Przepis i sposób przygotowania Duszona marchewka
Do garnka włożyć w całości marchew, masło,cebulę i natkę pietruszki i dusić na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas dodając łyżkę rosołu. Potrząsać garnkiem, aby marchew się nie przypaliła. Wyjąć gdy marchew będzie miękka. Marchew oprószyć mąką, dodać cukier i posolić, wymieszać. Zagotować.Żółtka roztrzepać z mlekiem. Marchew zdjąć z ognia i podlać mlekiem z żółtkami. Wymieszać, chwilę pogotować.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się