Duszona marchewka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    1 kg
  • cebula

    4 sztuki
  • pęczek natki pietruszki

  • masło

    2-3 łyżki
  • łyżka mąki

  • żółtka

    2 sztuki
  • pół szklanki mleka

  • łyżka cukru

  • bulion

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oskrobać i opłukać marchew. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance wrzątku. Cebulę obrać.
Do garnka włożyć w całości marchew, masło,cebulę i natkę pietruszki i dusić na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas dodając łyżkę rosołu. Potrząsać garnkiem, aby marchew się nie przypaliła. Wyjąć gdy marchew będzie miękka. Marchew oprószyć mąką, dodać cukier i posolić, wymieszać. Zagotować.Żółtka roztrzepać z mlekiem. Marchew zdjąć z ognia i podlać mlekiem z żółtkami. Wymieszać, chwilę pogotować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Tomek14 15.02.2011 10:14
dobre
Karolcia12 30.12.2010 23:58
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat