Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Duszona marchewka

5.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew
1 kg
cebula
4 sztuki
pęczek natki pietruszki
masło
2-3 łyżki
łyżka mąki
żółtko jajek
2 sztuki
pół szklanki mleka
łyżka cukru
bulion
1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona marchewka

Oskrobać i opłukać marchew. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance wrzątku. Cebulę obrać.
Do garnka włożyć w całości marchew, masło,cebulę i natkę pietruszki i dusić na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas dodając łyżkę rosołu. Potrząsać garnkiem, aby marchew się nie przypaliła. Wyjąć gdy marchew będzie miękka. Marchew oprószyć mąką, dodać cukier i posolić, wymieszać. Zagotować.Żółtka roztrzepać z mlekiem. Marchew zdjąć z ognia i podlać mlekiem z żółtkami. Wymieszać, chwilę pogotować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tomek14 15.02.2011 10:14
dobre
Karolcia12 30.12.2010 23:58
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak