Duszona łopatka do obiadu

Duszona łopatka do obiadu

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Łopatka którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wprost rozpływa się w ustach. Podana z ziemniakami i dużą ilością pysznego sosu, a także z ulubioną surówką smakuje wyśmienicie.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Potrzebne składniki:

  • łopatka wieprzowa

    1 kilogram
  • cebula

    1 sztuka
  • czosneku granulowany Prymat

    1 duża łyż.
  • liście laurowe Prymat

    2 liście
  • ziele angielskie całe

    4 ząbków
  • sól

    1 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
  • mąka pszenna

    2 duże łyż.
  • olej rzepakowy do smażenia

    2 duże łyż.

Dodatkowo:

  • bulion

    1.5 szklanki
  • mąka pszenna

    2 duże łyż.
  • woda zimna

    50 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje, natrzeć solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym i odłożyć na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie oprószyć mąką, obsmażyć na oleju rzepakowym razem z drobno pokrojoną cebulą, podlewać od czasu do czasu bulionem lub sosem wytworzonym podczas pieczenia dodać liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego.

Mięso dusić do miękkości.

Powstały sos zagęścić mąką dokładnie rozmieszaną w niedużej ilości wody.

Podawać z utłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

5 tygodni temu
Dobre.

Bożena Matuszczyk

29.01.2019 15:15
Oj był pyszny i sycący.;)

Babeczka35

29.01.2019 14:57
Smakowity obiadek.

Bożena Matuszczyk

17.01.2019 14:11
Mój mąż to by dziennie mógł jeść ,a o schabowym to już nie wspomnę.;)

Basiliana

17.01.2019 12:55
Ja również bardzo lubię mięso w takim wydaniu, szczególnie z dużą ilością cebulki:)

Bożena Matuszczyk

10.01.2019 11:43
U mnie też, mój to by mógł codziennie jeść mięso.;)

bietka

10.01.2019 10:18
Taki obiadek to ja lubię, a jeszcze bardziej moje dzieci i dlatego często robię takie mięsko : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat